MI AZ A LEGIONELLA

A legionellosis a Legionella pneumophila, Gram negatív baktérium által okozott, főként tüdőgyulladásban megnyilvánuló fertőzés.


A Legionella baktériumot csaknem 40 éve fedezték fel először egy philadelphiai konferencián történt tragikus megbetegedés kapcsán. Az Amerikai Legionáriusok (légiósok) nevű segélyszervezet veteránjai közül 200-an megbetegedtek, 29-en belehaltak a fertőzésbe, innen kapta a nevét a veszélyes mikroorganizmus. A járvány okát egy évig nem sikerült kideríteni, ám az esetlegesen felmerült terrorveszély miatt megindult vizsgálatok végül megállapították, hogy a szörnyű tragédiát a szálloda légkondicionáló rendszerében elszaporodott, később e szörnyű esetről elnevezett Legionella baktériumok okozták.


A legionárius betegség (legionellosis) ELŐFORDULÁSA


A betegség terjesztésében a beteg ürítő ember a forrás, ahonnan párásítóberendezések, légkondicionálók víztartályaiba jutva fertőzhet a kórokozó. Ritka esetben erlőfordul vezetékes vízrendszer csöveiben is, ilyenkor a zuhany vízpárájával fertőz.

A kórokozó előfordul a talajban és természetes vizekben, klímaberendezések, zuhanyfürdők, szökőkutak, hűtőtornyok mezőgazdasági permetezőgépek vizében és aeroszoljaiban. Emberről emberre nem terjed. Járványokat okozhat szállodákban, egészségügyi intézményekben, közfürdőkben, idősotthonokban, sportintézmények zuhanyzóiban.

Természetes vizekben akár 1 évig is életképes, ami rendkívül ellenállónak számít.Desztillált vízben is több hónapig életképes, de fertőtlenítőszerekkel könnyen elpusztítható.

Hajlamosít a fertőzésre a tüdő obstruktív megbetegedése, a dohányzás, illetve a különböző okból fennálló csökkent ellenálló képességgel járó (immundeficiens) állapotok.


A legionárius betegség (legionellosis) LEFOLYÁSA:


Két formája ismert a betegség lefolyásának, ezekben különbözik a lappangási idő is.

Az egyik forma a Pontiac-láz, ebben rövidebb, 1-2 napos a lappangás.

A másik formában ez 3-,akár 10 napos.

Mindkét esetben jelen van az étvágytalanság, fejfájás, rossz közérzet, esetleg izomfájdalmak, növekvő láz, köhögés, hasmenés, hasi diszkomfort, hasi fájdalom, hidegrázás.
A Pontic-láz esetében ezek a vezető tünetek, változó intenzitással.Egyes tünetek hiányozhatnak is, főleg a hasi tünetek.

A betegség egyéb eseteiben, a köhögés intenzívebb, mellkasi fájdalom jelentkezik, nehézlégzéssel, pleuritissel( mellhártya gyulladás). A folyamat lobáris pneumóniává fejlődik, annak jellemző röntgen-tüneteivel.

Gyakran alakul ki a betegeken tudatzavar, hallucinációk, esetenként központi idegrendszeri gócjelek.

Társulhat még veseelégtelenség is, ami sokban rontja a túlélés esélyeit. 

A súlyosabb forma a magas láz,a vese-és légzési elégtelenség , valamint a kardiális (szív) szövődmények miatt sok esetben halálos.

Ha valamelyik hajlamosító tényező( immunszupresszió, idős kor..) is fennáll a túlélés esélyei még rosszabbak.


A legionárius betegség (legionellosis) OKAI


Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, ezek fertőzött vizet tartalmazó rendszeréből jut a kórokozó a kiáramló permettel a szoba levegőjébe, ahonnét belégzéskor a tüdőbe kerül. A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik.


A legionárius betegség (legionellosis) DIAGNÓZISA


Tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasröntgen és egyéb laboratóriumi és etiológiai vizsgálat is szükséges. A köpetből, hörgőváladékból, vizeletből, kórokozó-antigén vizsgálat, illetve a vérből ellenanyag-kimutatás alapján specifikus diagnózis állapítható meg. Legionella kimutatás megfontolandó minden kórházban fekvő betegnél, akinél a kórokozó ismeretlen. Javasolt a teszt elvégzése, ha a beteg a pneumonia súlyossága miatt intenzív osztályos ellátásra szorul, epidémia esetén, vagy ha a béta-laktám terápia sikertelen.

Szerológiával, ELISA visszamenőleg is igazolható a fertőzés, akár vizeletmintából is.

A Pontiac-lázra a halálos kimenetel nem jellemző. A betegek rendszerint 2-5 nap alatt spontán gyógyulnak.

A betegséget be kell jelenteni, a beteget ajánlott elkülöníteni, bár emberről emberre történő terjedés nem igazolt.


A legionárius betegség (legionellosis) TERÁPIÁJA


Legionella pneumophilával szemben a makrolid és a fluorokinolon csoportokba tartozó antibiotikumok hatékonyak.

Vannak, akik szívesebben választják az alternatív megoldást, nekik olyan készítményeket ajánlunk,javaslunk, ami természetes alapanyagokból készülő baktérium írtáshoz kapcsolódó hatást tudnak kiváltani. (Laminine /őssejt terápia, Anti-Parazita)


A legionárius betegség (legionellosis) MEGELŐZÉSE


A megbetegedésre gyanús személy környezetében legfontosabb teendő a környezetben lévő pangó vizek, illetve ezekkel kontaminálódott szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése. Ennek során fertőtleníteni kell a fürdőszobák, zuhanyzók, WC-k és egyéb, ún. vizes helyiségek csaptelepeit, zuhanyrózsákat, kifolyókat, WC-tartályokat, lefolyók ún. bűzelzáró szifonjait. Légkondicionálás, klimatizálás esetén feltétlenül fertőtlenítendő a párásító berendezés víztartálya, a légcsatornák, valamint az anemosztátok. Fertőtleníteni kell a helyiségek közelében lévő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtőket, díszkutakat, díszmedencék vizét és az ezeket körülvevő nedves felületeket. A fertőtlenítést az esetleges mohapárnák, rothadó, bomló növényi részek eltávolítása után algicid hatással rendelkező dezinficiensekkel kell végezni. Fontos a klímaberendezések, permetezők, szökőkutak stb. vizének tisztán tartása, algamentesítése, fertőtlenítése, meleg víz rendszerek vizének minimum 55-60°C-ra való felmelegítése és e hőfokon tartása.

Flag Counter